Heb je een vraag voor ons?
Pleegouders

Veelgestelde vragen - Pleegouders

Wat is het verschil tussen pleegzorg en adoptie?

Pleegzorg is in principe tijdelijk, het doel is dat kinderen weer bij hun ouder(s) gaan wonen. Kinderen blijven, indien mogelijk, contact houden met hun ouders, ook als zij in een pleeggezin wonen. Een pleegkind kan…

Ik zorg voor een kind van familie of bekenden. Kan ik officieel pleegouder worden?

Ja, dit kan in veel gevallen. We noemen dit netwerkpleegzorg. Je regelt de zorg dan officieel en maakt afspraken over bijvoorbeeld opvoeding en financiën. De gemeente bepaalt of je hiervoor in aanmerking komt. Daarna doorloop…

Ik ben alleenstaand. Kan ik pleegouder worden?

Ook een alleenstaande kan pleegouder kan worden. Er zijn vele vormen van pleegzorg. Welke vorm het beste bij jouw situatie past, bepaal je in overleg met de pleegzorgwerker tijdens het voorbereidings- en selectieprogramma.

Mijn partner en ik werken allebei en zijn veel weg van huis. Kunnen wij pleegouder worden?

Of het mogelijk is werk en pleegzorg te combineren hangt af van de vorm van pleegzorg waarvoor je kiest. Bij weekend- en vakantieopvang is het meestal geen probleem dat beide pleegouders veel werken. Bij schoolgaande…

Wij zijn een homo of lesbisch paar. Kunnen wij pleegouders worden?

Als je een kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden en voldoet aan de eisen die aan pleegouders worden gesteld, dan kun je pleegouder worden. Je seksuele geaardheid speelt daarbij geen rol.

Hoe lang vang ik een kind op?

We streven ernaar dat kinderen (weer) bij hun ouders thuis kunnen wonen en dat opvang in een ander gezin tijdelijk is. Helaas lukt dat niet voor elk kind.  Pleegzorg kan duren tot een kind 21…

Mag ik aangeven of ik wensen heb met betrekking tot het pleegkind?

Natuurlijk is het voor iedereen fijn dat jij en je pleegkind bij elkaar passen. Het is dan ook goed om van te voren met de pleegzorgwerker belangrijke (levens)vragen door te spreken. Een voorbeeld hiervan is…

Kan ik zien welke kinderen wachten op een pleeggezin?

Het zoeken van een pleeggezin gebeurt door de pleegzorgaanbieder. Om een beeld te geven van de kinderen die op zoek zijn naar een pleeggezin hebben wij de pleegzorgkaart ontwikkeld. Hierbij respecteren wij uiteraard altijd de…

Heb ik altijd te maken met een voogd?

Bij kinderen die niet thuis kunnen wonen, is soms een voogd of gezinsvoogd betrokken. Allebei de rollen zijn door de rechter aangewezen. De voogd (voogdijmaatregel na een gezagsbeëindigende maatregel) is iemand die de beslissingen rondom…

Heb ik contact met de ouders van mijn pleegkind?

Voor ieder kind is het contact met ouders en familie (opa/oma, broertjes/zusjes) heel belangrijk. Wanneer je pleegouder wordt kom je automatisch ook in contact met zijn of haar ouders en familie. Je neemt de opvoedtaak …

Staat jouw vraag er niet tussen?

Mis je informatie, heb je andere vragen of zie je graag nog informatie toegevoegd worden. Neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op